Blog

Blog

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Ξεκαθάρισμα ρούχων και οργάνωση ντουλάπας
 • 07 Oct
  Ξεκαθάρισμα ρούχων και οργάνωση ντουλάπας

  Ξεκαθάρισμα ρούχων και οργάνωση ντουλάπας

  Σε αυτό το άρθρο σου προτείνω μια καλή τακτική οργάνωσης και ξεκαθαρίσματος των ρούχων της ντουλάπας σου που μπορείς να εφαρμόσεις και εσύ στο δικό σου δωμάτιο ούτως ώστε να έχεις τακτοποιημένες ντουλάπες που θα κάνουν την καθημερινή εύρεση του κατάλληλου outfit μια ευχάριστη και γρήγορη διαδικασία.

  Ακολούθησε τα πιο κάτω βήματα και tips διαμορφώνοντας με αυτόν τον τρόπο μια ντουλάπα που θα σε αντιπροσωπεύει και θα σου προσφέρει χαρά κάθε φορά που την αντικρίζεις.

  ΒΗΜΑ 1: Άδειασμα ντουλάπας και εντοπισμός χώρου εργασίας

  Άδειασε όλη σου την ντουλάπα σε ένα συγκεκριμένο μέρος του δωματίου σου το οποίο θα αποτελέσει για λίγο τον χώρο εργασίας σου για να γίνει το κατάλληλο ξεκαθάρισμα ρούχων. Διάλεξε για αυτόν τον σκοπό μια μεγάλη επιφάνεια για να μπορέσεις να τοποθετήσεις όλα τα ρούχα και στην συνέχεια να τα χωρίσεις σε κατηγορίες.

  ΒΗΜΑ 2: Διαχωρισμός ρούχων ανά κατηγορία

  Μάζεψε σε ένα μέρος του κατονομαζόμενου χώρου εργασίας σου όλα τα πανωφόρια όπως είναι τα σακάκια και οι ζακέτες, σε άλλο μέρος μάζεψε όλες σου τις μπλούζες, σε άλλο μέρος όλα σου τα παντελόνια κτλ. Με αυτό τον τρόπο διαχώρισε τα ρούχα σου σε κατηγορίες για να μπορείς να έχεις μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το τι έχεις και ταυτόχρονα να καταλάβεις τι καινούργιο χρειάζεσαι.

   

  ΒΗΜΑ 3: Δοκιμασία ρούχων και ξεκαθάρισμα

  Άρχισε να βλέπεις τα ρούχα που έχεις σε κάθε κατηγορία και να σκέφτεσαι ποια από αυτά φοράς και σου είναι χρήσιμα και ποια από αυτά δεν χρησιμοποιείς πλέον και ήρθε ο καιρός να φύγουν από την ντουλάπα σου. Επίσης, δοκίμασε μερικά από τα ρούχα σου για να καταλάβεις ποια σε βολεύουν περισσότερο και αναλογίσου την καθημερινότητα σου και το ντύσιμο που έχεις σε αυτή ποια είναι αυτά που θα φορέσεις σε μια πιο καλή περίσταση όπως για παράδειγμα σε μια βραδινή έξοδο κτλ. Εφόσον, το κάνεις αυτό σκέψου την εικόνα που θέλεις να έχεις εσύ για τον εαυτό σου και υποστήριξε την με τα ρούχα που θα κρατήσεις.

  Ζούμε σε μια εποχή που η εικόνα παίζει κυριαρχικό ρόλο σε πολλούς τομείς της ζωής μας και για αυτό είναι έξυπνο να κρατήσεις ρούχα που θεωρείς πως σε αντιπροσωπεύουν και πως αναδεικνύουν την προσωπικότητα σου. Τα ρούχα αυτά που φοράς όταν θα βγεις για μια βόλτα και για καφέ με τους φίλους σου δείχνουν προς στους ανθρώπους γύρω σου στοιχεία του χαρακτήρα σου και έτσι δημιουργείς προς τα έξω μια εικόνα για το άτομο σου.

   

  Α) Επιδιόρθωση ή πέταγμα ρούχων

  Κοίταξε αν υπάρχουν ρούχα σου τα οποία χρειάζονται επιδιορθώσεις (πχ τυχόν κουμπιά να προεξέχουν ή να λείπουν από παλτά) και αναλογίσου αν θα τα φοράς όταν τα επιδιορθώσεις ή όχι και πράξε ανάλογα με την πρώτη σκέψη που θα σου έρθει στο μυαλό. Αν η σκέψη σου είναι θετική τότε ξέκλεψε λίγο χρόνο από την εβδομάδα σου για να το πάρεις να επιδιορθωθεί όσο το δυνατό πιο σύντομα γίνεται. Αν η σκέψη είναι αρνητική τότε πέταξε τα απευθείας γιατί αυτό σημαίνει πως δεν πρόκειται να τα φορέσεις ποτέ, οπότε δεν υπάρχει και λόγος να καταλαμβάνουν χώρο από την ντουλάπα σου.

  Β) Εισφορά ρούχων σε κάποιο ίδρυμα

  Ξεκαθαρίζοντας τα ρούχα της ντουλάπας σου είναι αρκετά πιθανό να βρεις ρούχα που έχεις πάρα πολύ καιρό να φορέσεις είτε γιατί τα βαρέθηκες, είτε γιατί έχει περάσει η μόδα τους και δεν ανήκουν πια στις επιλογές σου, που παρόλα αυτά βρίσκονται σε μια καλή κατάσταση. Αυτά τα ρούχα σου μπορείς να τα δώσεις σε κάποιον άλλο συνάνθρωπο σου που τα έχει ανάγκη και θα του χρησιμεύσουν στην καθημερινότητα του. Για αυτόν τον σκοπό μπορείς να τα συνεισφέρεις σε κάποιο ίδρυμα της περιοχής σου το οποίο με την σειρά του θα τα δώσει σε κόσμο που τα χρειάζεται περισσότερο από εσένα ή μπορείς να τα δώσεις εσύ προσωπικά σε ανθρώπους που γνωρίζεις πως θα τα ήθελαν όπως για παράδειγμα σε άλλα μέλη της οικογένειας σου, σε μικρότερα ξαδέρφια σου κτλ.  

   

  ΒΗΜΑ 4: Τακτοποίηση ντουλάπας

  Αφού έχεις τελειώσει με τα πιο πάνω βήματα και έχεις πλέον ένα χώρο εργασίας ο οποίος αποτελείτε μόνο από τα ρούχα που χρειάζεσαι, έχει έρθει η στιγμή να τακτοποιήσεις τα ρούχα σου πίσω στην ντουλάπα. Σε αυτό το σημείο είναι καλό να αφιερώσεις χρόνο και να σκεφτείς πώς να διαμορφώσεις την ντουλάπα σου με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να είναι όσο το δυνατό πιο πρακτική για εσένα στην καθημερινότητα σου. 

  Μια συμβουλή που θα μπορούσα να σου δώσω για να έχεις μια πρακτική ντουλάπα η οποία θα σε διευκολύνει στο να κάνεις εύκολα mix and match συνδυασμούς είναι να διαχωρίσεις τα ρούχα σου ανάλογα με τα χρώματα που έχουν. Κρέμασε στα κρεμαστάρια σου όλες τις μαύρες φανέλες που έχεις και ακριβώς δίπλα τους κρέμασε όλες τις γκρίζες φανέλες και παραδίπλα όλες τις άσπρες φανέλες κτλ. Αρχικά αυτό μπορεί να σου φανεί υπερβολικό και σπατάλη χρόνου όμως κατά την ακρίβεια είναι κάτι το οποίο θα αποδειχθεί πολύ πρακτικό στην καθημερινότητα σου και ταυτόχρονα θα σε βοηθήσει να κερδίζεις χρόνο καθώς η εύρεση των ρούχων που επιθυμείς θα είναι αρκετά γρήγορη και εύκολη. Με αυτόν τον τρόπο η ακαταστασία είναι πολύ πιο δύσκολο να δημιουργηθεί, επειδή εσύ ήδη θα γνωρίζεις που βρίσκεται το κάθε ρούχο σου, οπότε δεν θα ψάχνεις άσκοπα σε λάθος μέρη της ντουλάπας σου βγάζοντας συνεχώς ρούχα έξω μέχρι να βρεις αυτό θέλεις να φορέσεις.

  Επίσης, ένας άλλος τρόπος για να δημιουργήσεις μια αρκετά πρακτική ντουλάπα είναι να τοποθετήσεις στο μπροστινό μέρος της ντουλάπας σου τα ρούχα που φοράς πιο συχνά και προς τα μέσα της ντουλάπας, δηλαδή στο πίσω μέρος να βάλεις τα ρούχα που φοράς πιο σπάνια. Για παράδειγμα, αν γυμνάζεσαι συχνά πάνω από 3 φορές την εβδομάδα τοποθέτησε τις φόρμες της γυμναστικής σου σε μια μπροστινή επιφάνεια της ντουλάπας σου ούτως ώστε να είναι πιο εύκολα προσβάσιμες.

   

  Πιο κάτω σου δίνω μερικά επιπρόσθετα tips για να τελειοποιήσεις την οργάνωση της ντουλάπας σου:

  #1 Επέλεξε τις ίδιες κρεμάστρες για τα ρούχα σου ούτως ώστε να φαίνεται πιο ομοιόμορφη και τακτοποιημένη η ντουλάπα σου. Επίσης, έχοντας τοποθετήσει σε όλο το ντουλάπι τις ίδιες κρεμάστρες θα μπορείς να βλέπεις καλύτερα τα ρούχα σου και θα έχεις και περισσότερο χώρο καθώς οι ίδιες κρεμάστρες καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο λόγω του ότι έχουν ίδιο ύψος και όγκο, παρά οι διαφορετικές κρεμάστρες που συνήθως καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο.

  #2 Φρόντισε να τοποθετήσεις ένα μικρό λαστιχάκι στην άκρη των κρεμαστρών σου στα οποία έχεις κρεμάσει συνθετικά υφάσματα όπως σατέν, για να τα κρατάει γερά πάνω στις κρεμάστρες ούτως ώστε να μην πέφτουνε συνεχώς κάτω από αυτές στον πάτο της ντουλάπας.

  #3 Τοποθέτησε σε κούτες με καρτελάκια τα μη εποχιακά σου ρούχα και αξεσουάρ ούτως ώστε να είναι πιο οργανωμένα και ταυτόχρονα να μπορείς να θυμάσαι εύκολα το περιεχόμενο κάθε κουτιού όταν ξαναέρθει η κατάλληλη εποχή για να τα φορέσεις. Αυτό είναι πολύ βοηθητικό να γίνεται όταν για παράδειγμα θέλεις να αποθηκεύσεις τα καλοκαιρινά τον χειμώνα και τα χειμωνιάτικα το καλοκαίρι. Έτσι θα γνωρίζεις σε ποια κούτα βρίσκονται τα μαγιό σου και οι τσάντες τις θάλασσας για το καλοκαίρι και αντίστοιχα για τον χειμώνα που βρίσκονται τα κασκόλ, τα γάντια, τα σκουφάκια κτλ. 

  Maria Aristidou

  Email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  Leave a comment

© Copyright 2019 - Unstoppable Knowledge. Powered by cy2web.com